Ενημερωτικό υλικό

Η ανάπτυξη κατά την προσχολική ηλικία
Παρακάτω παρουσιάζονται οι τυπικές δραστηριότητες και δεξιότητες των παιδιών από την ηλικία των δύο ετών έως και πέντε ετών. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το πλαίσιο που παρουσιάζεται είναι ο μέσος όρος και μερικά παιδιά μπορεί να αναπτύσσονται νωρίτερα ή αργότερα από το μέσο όρο αλλά πάντα υπάρχει μια φυσιολογική εξέλιξη.
Αυτές οι πληροφορίες παρουσιάζονται για να βοηθήσουν τους γονείς να καταλάβουν τι μπορεί να περιμένουν απο το παιδί τους.
 
2ο έτος
 
 • Σωματική ανάπτυξη:
 
 Περπατάει καλά ,ανεβοκατεβαίνει τα σκαλιά μόνο του, τρέχει, κάθεται μόνο του σε  καρέκλα, γίνεται ανεξάρτητο στην τουαλέτα χρησιμοποιεί κουτάλι και πηρούνι, γυρίζεις σελίδες, κλωτσά την μπάλα, προσπαθεί να ντυθεί μονό του, χτίζει πύργο με έξι κύβους.
 
 • Κοινωνική ανάπτυξη:
 
Κάνει μοναχικό παιχνίδι, εξαρτάται από την καθοδήγηση ενός ενήλικα, παίζει με κούκλες, έχει κοινωνική ανωριμότητα. Απαντά σε απλές οδηγίες.
 
 •  Συναισθηματική ανάπτυξη :
 
Είναι εγωκεντρικό, αρχίζει να έχει την αίσθηση της προσωπικής ταυτότητας, εμφανίζει κτητικότητα, αρνητισμό και απογοήτευση, φαίνεται να έχει ανικανότητα επιλογής, απολαμβάνει την σωματική στοργή, αντιδρά στις αλλαγές, γίνεται ανεξάρτητο, ανταποκρίνεται στο χιούμορ.
 
 •  Διανοητική ανάπτυξη:
 
Λέει λέξεις, φράσεις και απλές προτάσεις, χρησιμοποιεί περίπου 250 λέξεις, καταλαβαίνει απλές οδηγίες, διακρίνει απλές εικόνες, του αρέσει να κοιτά βιβλία, η προσοχή του αποσπάται κατά διαστήματα, σχηματίζει απλά σχέδια στον πίνακα .
 
 3ο έτος
 
 • Σωματική ανάπτυξη :
 
Τρέχει καλά, βηματίζει, στέκεται στο ένα πόδι για λίγο, οδηγεί ποδήλατο με τρεις ρόδες, τρώει μόνο του, φοράει παπούτσια και κάλτσες, κουμπώνεται ή ξεκουμπώνεται, χτίζει πύργο με 10 κύβους, μπορεί και σερβίρεται από κανάτα.
 
 • Κοινωνική ανάπτυξη:
 
Κάνει παράλληλο παιχνίδι με άλλα παιδιά, ακολουθεί τη σειρά, ξεχωρίζει το κορίτσι από το αγόρι, απολαμβάνει τις σύντομες δραστηριότητες στην ομάδα, του αρέσει να βοηθάει με διάφορους τρόπους, ανταποκρίνεται σε προφορικές οδηγίες.
 
 •  Συναισθηματική ανάπτυξη:
 
Του αρέσει να συμμορφώνεται, έχει καλή αντίληψη, δεν αντιδρά στις αλλαγές, νιώθει ασφάλεια, έχει μεγάλη αίσθηση της προσωπικής ταυτότητας, αρχίζει να γίνεται τολμηρό, απολαμβάνει τη μουσική.
 
 •  Διανοητική ανάπτυξη:
 
Kάνει μικρές προτάσεις, χρησιμοποιεί περίπου 600 λέξεις, εμφανίζει μεγάλη ανάπτυξη της επικοινωνίας, λέει απλές ιστορίες, χρησιμοποιεί τις λέξεις ως εργαλεία σκέψης, θέλει να καταλάβει το περιβάλλον, θέτει ερωτήσεις, παρατηρείται ανάπτυξη της φαντασίας, ίσως απαγγέλλει κάποια νηπιακά τραγούδια
 
 4ο έτος                 
                        
 • Σωματική ανάπτυξη:
 
Πηδάει με το ένα πόδι, ζωγραφίζει ανθρώπους,κόβει με ψαλίδι (όχι καλά ), πλένει και σκουπίζει το πρόσωπο του, ντύνεται μόνο του αλλά δεν μπορεί να δέσει κορδόνια, πετάει τη μπάλα ψηλά.
 
 •  Κοινωνική ανάπτυξη:
 
Παίζει και απολαμβάνει την παρέα και το παιχνίδι των άλλων παιδιών, είναι πολύ κοινωνικό, παίζει χαλαρά οργανωμένα παιχνίδια, είναι ομιλητικό και εφευρετικό.
 
 •  Συναισθηματική ανάπτυξη:
 
Φαίνεται σίγουρο, συχνά γίνεται αρνητικό και κάποιες φορές γίνεται προκλητικό, χρειάζεται ελεγχόμενη ελευθερία.
 
 •  Διανοητική ανάπτυξη:
 
Κάνει ολοκληρωμένες προτάσεις, χρησιμοποιεί περίπου 1500 λέξεις, κάνεις συνεχώς ερωτήσεις, μαθαίνει να γενικεύει, είναι ευφάνταστο, ζωγραφίζει απλά αντικείμενα.
 
5ο έτος
 
 • Σωματική ανάπτυξη:
 
Έχει καλή ισορροπία, οδηγεί αυτοκινητάκι, γράφει απλά γράμματα, δένει κορδόνια.
 
 •  Κοινωνική ανάπτυξη:
 
Έχει φίλους, παίζει απλά επιτραπέζια παιχνίδια, ακολουθεί τη σειρά, είναι ικανό να αναλάβει μερικές υπευθυνότητες.
 
 •  Συναισθηματική ανάπτυξη:
 
Έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, δείχνει σταθερότητα, συνεργάζεται με τη μητέρα του, είναι υπεύθυνο, του αρέσει να ακολουθεί κανόνες.
 
 •  Διανοητική ανάπτυξη:
 
Χρησιμοποιεί περίπου 2000 λέξεις κάνει μεγάλες προτάσεις εκτελεί οδηγίες διαβάζει το όνομα του μετράει ως το 10,ρωτά το νόημα λέξεων, γνωρίζει τα χρώματα, αναγνωρίζει την πραγματικότητα από το ψέμα, δείχνει ενδιαφέρον για το περιβάλλον, την πόλη, τα καταστήματα.
 
Όποια ερώτηση έχετε σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού σας μπορείτε να την μοιράζεστε μαζί μας.